News:

Want to get involved in developing SMF, then why not lend a hand on our github!

Main Menu

UTF-8 problem

Started by [yub] Lazo, December 28, 2013, 01:48:00 AM

Previous topic - Next topic

[yub] Lazo

Znači stvarno mi nikako, ali nikako ne ide u glavu. Uradio sam sve moguće i opet ne mogu da razaznam u čemu je problem.

Znači ovako, imao sam problem sa hosterom, morali su da mi restartuju račun. I uredu je to sve naravno, ja sam imao backup koji sam spremio prije toga. Dobijem novi račun, uploadam bazu, sredim sve u cPanelu, pokrenem instalaciju, unesem sve na prvoj stranici podešavanja, na drugoj selektujem da forum koristi UTF-8 i završim instalaciju. Ali nakon učitavanja foruma isti ne prepoznaje, umjesto UTF karaktera kako bi trebali da izgledaju dobijem naravno znake koji naglašavaju da se isti ne prepoznaju. Pokušao sam da prvo importujem staru bazu prije početka instalacije, prvo da izvršim instalaciju pa onda da importujem staru bazu, no nebitno šta uradim svaki put nije ispravno. Nije mi prvi put da vraćam backup, i do sada nikad' nisam imao problema, ili sam uspio da ga riješim. Ovaj put stvarno nemam više ideja šta da pokušam.

Tokom mnogobrojnih pokušaja u zadnjih nekoliko sati imao sam razne rezultate, neki su da se ne prepoznavaju niti jedan utf karakter, neki da se prepoznaju neki a neki ne. Na kraju u zadnjem pokušaju mi se samo karakteri č i ć ne prepoznavaju dok su svi ostali uredni.

Dakle, rezime, kada bazu pogledam recimo preko html editora, sve je sasvim uredno, svi su karakteri uredu i bez ikakve greške, kada uploadam i postavim, greška za greškom. Stvarno više nemam nikakvu ideju šta da još pokušam, ako neko ima ideju bio bih rad da je čujem. :)

Dynamic forum signatures v1.2

dekolte

Najlaksi nacin je da ti hosting uradi tj. vrati backup baze i sve ce biti u redu.
Nikada se nemoj raspravljati sa budalom.Spustit ce te na svoju razinu,a onda ce te pobijediti sa svojim iskustvom.

[yub] Lazo

Nije meni to, znam ja i sam vratiti backup. Pročitaj opet šta sam napisao, pokušao sam već sve, i neće. Ni hosting ne zna više.

Branko.

Jesi li praznu bazu prije ubacivanja bekapa stavio na utf8 general ci? Kako je bilo podešeno na staroj bazi?
Strong people don't put others down, they lift them up.
A clever person solves a problem. A wise person avoids it.

[yub] Lazo

Razriješio sam problem i izkontao šta je bio problem. Hoster imao problema te je server bio jako "busy" tako da nisam ni mogao uspjeti da uploadam bazu kako Bog zaovijeda. To objašnjava i probleme gore. I jeste na general ci, hvala Branko svakako na pomoći. :)

Topic solved.

Advertisement: